Увійти  \/  Зареєструватися  \/ 

Вхід на сайт

Зареєструватися

Введене Вами ім'я недійсне.
Будь-ласка, введіть допустиме ім'я користувача. Без пробілів, у всякому випадку 2 , НЕ повинно бути символів: < > " ' % ; ( ) &
Пароль недійсний.
Ваші паролі не збігаються. Будь-ласка, введіть Ваш пароль в поле пароля та повторно введіть його в полі підтвердження.
Недійсна адреса електронної пошти
Адреси електронної пошти не збігаються. Будь-ласка, введіть Вашу адресу електронної пошти в поле адреси електронної пошти та повторно введіть адресу у полі підтвердження.
* * Обов'язкове поле

Сільське, лісове та рибне господарство Іспанії

До 40-их років 20 століття більше половини населення Іспанії була зайнята у аграрному секторі, а його продукція складала основну частину економіки. Проте до 1980-их частка зайнятих знизилась до 18%, а продукції - до 7% від ВВП. Зараз ці цифри ще вдвічі нижчі.

Фактори, які впливають на сільське господарство Іспанії, різноманітні: гірський рельєф та значна висота країни над рівнем моря не сприяють вирощуванню більшості сільськогосподарських культур, морози та водна ерозія знищують родючий шар і без того бідних на поживні речовини грунтів, історичні передумови у вигляді поширення скотарства ще з середніх віків та нерівномірного розподілу земельних ділянок у вигляді латифундій та мініфундій. Урядом було проведено певні реформи для покращення умов праці аграріїв шляхом збільшення площі земельних наділів до середнього розміру у 2,58 га, розвитку зрошувальних мереж у посушливих регіонах, покращення агротехніки, широкого застосування тепличних технологій, особливо на півдні країни.

В країні для сільськогосподарського виробництва використовується тільки 40% земель, з них 27,18% - орні землі. Близько 16% (37,8 тис.км.кв) оброблюваних земель зрошуються. Луги і пасовища займають 13% території, ліси і рідколісся - 31%. Оскільки протягом сторіч у багатьох місцевостях країни ліси нещадно вирубувалися, уряд реалізував широкомасштабну програму лісовідновлення. Серед лісових культур дуже цінується корковий дуб; у даний час Іспанія посідає друге місце у світі (після Португалії) з виробництва кори коркового дерева. Приморська сосна широко використовується для отримання смоли і скипидару.

Для Іспанії першочергове значення має культивація озимих зернових: пшениці та ячменю, у меншій мірі вівса та жита. Вони культивуються без зрошення. Широко практикується технологія барбечо, коли половину посівних площ залишають незасіяними, але обробляють проти бур'янів та застосовують водоакумулюючу агротехніку. Інша ж частина поля засівається, а наступного року усе змінюється навпаки.

Вказані зернові вирощуються головним чином в Андалусії та обох Кастиліях. Кукурудза культивується у Галісії без штучного поливу, із застосуванням сівозміни у вигляді картоплі, квасолі або ріпи. Кукурудза також культивується у зонах зрошення, оскільки ця культура потребує достатньо велику кількість вологи у літній період.

Рис вирощується лише у регіонах із достатнім зволоженням, тому основними його виробниками є 3 ареали: Каталонія (у долині та гирлі Ебро, 15% від всього виробництва рису), Валенсія (біля Альбуфери та у гирлі річки Хукар, також 15%) та Андалусія і Естремадура (навколо естуарію Гвадалквівіра та біля Дон-Беніто, 60%). Решта 10% рису виробляється у Кастиліях, Мурсії, Арагоні, Наваррі та на Балеарських островах. Всього Іспанія виробляє щороку понад 1 млн.тон рису.

Картопля культивується у приатлантичній Іспанії та на зрошувальний землях. Найпоширеніші середньостиглі сорти (збір у липня-вересні, частково у середині осені). Звичайно застосовується сівозміна із кукурудзою або квасолею. Вирощування овочів має давні традиції в Іспанії. Вони складають більшість тепличних площ. Із середини 20 століття виробництво овочів зросло удвічі, воно є основою для харчової промисловості. Разом із фруктами овочі є основним експортним товаром із групи свіжих агропродуктів. Експортуються помідори, цибуля, кавуни, салат, капуста, горох, морква, перець, огірки тощо.

У 1992 році обсяг вирощених фруктів і овочів перевищив врожай зернових. Серед фруктових культур провідне місце належить цитрусовим, плантації яких приурочені до зрошувальних земель на середземноморському узбережжі, де відсутні заморозки. Найбільше культивуються апельсини, після них за важливстю слідують мандарини, лимони і los pomelos. Основні площі зосереджені у Валенсії. Цитрусові експортуються у значних кількостях.

Серед інших фруктів важливе місце посідають яблука, персик, груша та абрикос на зрошувальних землях. За відсутності поливу набуває значення черешня, перш за все у Естремадурі та Арагоні. Сухі фрукти на зразок мигдалю та ліщини культивуються на узбережжі Середземного моря та на Балеарських островах. Дуже важливим є виробництво столового винограду, головно на експорт, у прибережних зонах Валенсії та Мурсії. На Канарських островах вирощують банани у складних умовах браку води.

Виноградники та виноробство представлені у Кастилії-і-Леоні, на узбережжі Дуеро, в Андалусії (херес), Каталонії (пенедес, ампурдан, пріорато), Південній Месеті (вальдепеньяс), долині Ебро (рйоха, карінь'єна), Галісії (рібейро), Албаріньо (білі вина). За виробництвом вин Іспанія посідає перші місця у світі разом з Францією та Італією. Оливки гірше переносять приморозки, тому поширені менше ніж виноградна лоза, головним чином на південь від Центральної Кордильєри. Вирощують оливкові дерева без зрошення. Більша частина продукції призначається для переробки в оливкову олію. Найважливіша ця культура для Андалусії.  

Серед суто технічних культур найбільше поширення здобули ті, які вимагають найменших інвестувань та дають найбільший прибуток при реалізації та переробці. Такими в Іспанії є соняшник, цукровий буряк, бавовник та тютюн. Під соняшником традиційно зайняті незрошувальні (85%) землі Месети (всього більше 1 мільйона га). Цукровий буряк вирощують у долині Дуеро, де він утворює сівозміну із зерновими на зрошувальних землях.

Бавовник культивується за умов поливу у Мурсії та Аліканте, а без поливу - у Нижній Естремадурі та Кордильєрі-Бетиці. Тютюн вирощують на полях біля Гранади та Касереса, культура потребує зрошення. Також є площі під культурами, із яких виробляють приправи: червоним та чорним перцем (Мурсія) і шафраном (Кастилія-ла-Манча, Теруель).

Тваринництво в Іспанії розвивається в складних умовах. Тільки у північній вологій частині природні кормові угіддя дозволяють утримувати велику рогату худобу. Пасовища посушливої Месети придатні для розведення овець та кіз. Саме в умовах Месети була виведена порода знаменитих кастильських мериносів, які пізніше стали основою тонкорунного вівчарства в посушливих степах Австралії та Південної Африки. У 1991 р. в Іспанії нараховувалося 55 млн. голів домашньої птиці (23,7 млн. у 1933), 5,1 млн. голів великої рогатої худоби (3,6 млн. у 1933), а також 16,1 млн. свиней і 24,5 млн. овець. Більша частина поголів"я худоби зосереджена у вологих північних районах країни.

Тваринництво Іспанії за останні десятиліття було капітально модернізоване. Зокрема проведена велика селекційна робота, заміна старих малопродуктивних порід новими. Домінуючими видами у тваринництві є велика рогата худоба та свині. Місцеві породи ВРХ були замінені на закордонні молочні (фрізон) та м'ясні (чаролеса) породи. Молочні породи здебільшого утримуються у стійлі, м'ясні породи утримуються за змішаного стійло-пасовищного режиму утримання. Окреме місце займає вирощування спеціальних биків для кориди. Місцеві породи свиней також були замінені імпортованими, хоча перші й відновили значення як сировина для відомої національної страви - хамон з іберійської свині. Кури є основним видом у птахівництві і утримуються на птахофермах, де досягається висока продуктивність у виробництві м'яса або яєць.

Випас овець зараз проводиться на невеликих територіях навколо спеціалізованих ферм: із виробництва овечого м'яса та із виробництва сирів.

Маючи більш ніж 4000 км берегової лінії, Іспанія ще у добу Римської Імперії була важливим постачальником риби. Риболовний флот Іспанії зосереджений у 4-ох різних зонах риболовства: північно-західна біля берегів Кантабрії, Кадіська затока, Канарські острови, Середземномор'я. Останніми роками зростання попиту на рибопродукти змушує провадити лов у віддалених частинах Атлантики, зокрема у міжнародних водах. Найбільша частка вилову припадає на сардину, мерлузу, тріску. Серед молюсків та головоногих - кальмар, креветки, восьминіг.

20-25% всього улову щорічно переробляють на консерви. Але рибоконсервна промисловість якийсь час перебувала в стані застою, внаслідок чого Іспанія втратила ринки збуту в Португалії, Японії та інших країнах. Такі фактори, як зниження імпорту листового заліза для виробництва консервних банок, підвищення цін на маслинову олію і скорочення улову сардин, стримували розвиток цієї галузі.

Інші статті про Іспанію

Іспанія розташована на південному заході Європи і займає приблизно 85% території Піренейського півосторова. Окрім основної материкової частини країни,...
Тектоніка і рельєф Іспанії Рельєф Іспанії є різноманітним, що пов'язано із складною тектонічною будовою. Центральна частина Піренейського півострова...
Клімат Іспанії Клімат Іспанії можна вважати одним із найважливіших її природних ресурсів. За кількістю сонячних днів у році ця країна займає 1-е місце в...
Приблизно половина території Іспанії покрита природною рослинністю, але лише невелика її частина, переважно в горах, являє собою ліси. На півночі та...
На 1 січня 2010 року населення Іспанії оцінювалось у 46,95 млн. осіб (на 1 січня 2009 року ця цифра складала 46,74 млн.осіб). Із них 41,2 млн. осіб є...
Система розселення Іспанії Багато міст Іспанії має античне походження: вони виростали як кельтиберські поселення (Сорія), як фінікійські колонії (Кадіс),...
Сучасне населення Іспанії визнане єдиною нацією, але сформованою на основі різних етнічних груп та представників різних історико-географічних областей....
Економіка Іспанії за обсягами ВВП є 12-ою за розмірами у світі і 5-ою в ЄС. У 2009 році ВВП Іспанії становив 1368 млрд. дол. США, а за паритетом...
Індустріалізаційні процеси в Іспанії протікали з різною швидкістю у різні періоди розвитку господарства країни. Основні два етапи швидкого промислового...
До 40-их років 20 століття більше половини населення Іспанії була зайнята у аграрному секторі, а його продукція складала основну частину економіки. Проте...
Порівняно з іншими західноєвропейськими країнами, сфера послуг Іспанії розвинута дещо слабше (не враховуючи туризм), але вона є потужною частиною...
У галузі транспорту створюється 12% валової доданої вартості в третинній сфері економіки, зайнято понад 7% працівників. Внутрішня транспортна система...
Туризм є однією з основних галузей господарства Іспанії. У 2004 році доходи від туризму склали 37,5 млн. євро. Щорічний обсяг туристичних потоків складає...
Торгівля Іспанії з іншими державами швидко зростала протягом др. пол. 20 століття. Проте й досі баланс зовнішньої торгівлі товарами Іспанії зводиться з...

Географічна наука