Увійти  \/  Зареєструватися  \/ 

Вхід на сайт

Зареєструватися

Введене Вами ім'я недійсне.
Будь-ласка, введіть допустиме ім'я користувача. Без пробілів, у всякому випадку 2 , НЕ повинно бути символів: < > " ' % ; ( ) &
Пароль недійсний.
Ваші паролі не збігаються. Будь-ласка, введіть Ваш пароль в поле пароля та повторно введіть його в полі підтвердження.
Недійсна адреса електронної пошти
Адреси електронної пошти не збігаються. Будь-ласка, введіть Вашу адресу електронної пошти в поле адреси електронної пошти та повторно введіть адресу у полі підтвердження.
* * Обов'язкове поле

Сільське, лісове та рибне господарство Китаю

Китай з давніх пір є аграрною країною, але з 50-х років минулого століття він приступив до широкомасштабної індустріалізації. На початку 80-х років частка сільського господарства у ВВП становила приблизно 32%, але потім стала поступово знижуватися і в 2001 році впала до 15,2%.

У Китаї земля є державною і колективною власністю. У кінці 1978 року і насамперед у селі почалася реформа. Завдяки їй швидко поширилася нова господарська система - сімейна підрядна відповідальність, пов'язана з результатами виробництва.

Сільське господарство - один із найважливіший економічних секторів Китаю. До 70% поставок сировини в легку промисловість здійснюється саме за рахунок власного потенціалу. У галузі зайнято понад 300 мільйонів працюючих, тобто близько половини всієї робочої сили в країні. Із членами сімей (мається на увазі сезонність робіт) ця цифра досягає близько 850 млн. чоловік, що в 6 разів більше ніж у Росії, Японії, Англії, Франції, Німеччини, Італії, Мексиці, разом узятих.

Сільське господарство Китаю є одним з найбільших у світі за масштабами виробленої продукції зокрема рису, пшениці, картоплі, сорго, арахісу, чаю, ячменю, вівса, бавовни, соняшникової олії, свинини та риби. З 90-х років минулого століття Китай займає перше місце в світі по виробництву зернових, м'яса, бавовни, насіння ріпаку, фруктів, листового тютюну, друге - з виробництва чаю та вовни і третє або четверте з виробництва соєвих бобів, цукрового очерету і джуту.

Однією з основних особливостей сільського господарства стає постійна нестача сільськогосподарських угідь. Рівнини складають 43% всієї земельної площі країни. З 320 млн.га розораних площ практично може бути використано тільки 224 млн.га. Всього ж площа орних земель складає близько 110 млн. га, що становить близько 7% світової ріллі. За китайською класифікації лише 21% земельного фонду відноситься до високопродуктивних земель. Це, перш за все, рівнини Північного сходу Китаю, середнього і нижнього басейну ріки Янцзи, дельта річки Чжуцзян і Сичуанська улоговина. Ці райони відрізняються сприятливими для рослинництва умовами: тривалим вегетаційним періодом, високими сумами активних температур, достатком опадів. Ці умови дозволяють вирощувати два, а на крайньому Півдні Китаю навіть три врожаї на рік.

У той час, як багато років сільське господарство Китаю було орієнтоване на забезпечення внутрішніх потреб країни, в останні роки держава зайнялося імпортом зернових. Зважаючи на скорочення доступних для агрокультури земель , все більше сенсу з'являється в тому, щоб імпортувати екстенсивні культури, такі як пшениця і рис, і зберегти ресурси Китаю для більш цінних продуктів, таких як фрукти, горіхи або овочі. Щоб підтримувати незалежність у сфері зернових і зберігати якість їжі, уряд Китаю підсилив політику, спрямовану на висаджування більш вигідних культур. Незважаючи на чіткі обмеження у частині вирощування зернових, сільськогосподарський експорт Китаю активно посилився в останні роки.

Домінує рослинництво. Близько 75% розораної території Китаю використовується для вирощування харчових культур, а надто зернових. Найважливішою з них є рис (50% збору зернових в країні), який вирощується на 25% земель. Велика частина рису вирощується на півдні від річки Хуай, в долині Янцзи, дельті Жу Чжіанг, а також у провінціях Юньнань, Гуйчжоу і Сичуань. За багатовікову історію вирощування рису в Китаї було виведено близько 10 тис. сортів цього злаку. Другим за важливістю злаком є пшениця (стала поширюватися з VI-VII століття), яка в переважно вирощується на низовинах Північного Китаю, долинах річок Вей і Фен на Лоеському плато, в Джіангсу, Хубеї і Сичуані. На даний момент в жодній країні світу не збираються такі високі врожаї пшениці, як у Китаї. Кукурудзу і просо вирощують на півночі і північному сході Китаю, а овес дуже важливий для господарства Внутрішньої Монголії і Тибету.

Серед інших продовольчих культур також варто згадати солодку картоплю, білу картоплю на півночі країни і різні фрукти і овочі. Тропічні фрукти вирощуються на острові Хайнань, яблука та персики - у північному Ліаонінг і Шандонг, а цитруси - у Південному Китаї.

Вкрай важливі в китайському сільському господарстві олійні культури, з яких виробляють їстівні та промислові олії. Вони ж є об'єктом експорту. У північному та північно-східному Китаї соєві боби вирощуються для виробництва тофу і кулінарного соусу. До олійних культур також відносяться сезам, соняшник і дерево тюнг.

Китай також є провідним виробником арахісу, який вирощують в провінціях Шандонг і Хебей.У Китаї вирощуються зелений чай і жасмин, чорний чай (на експорт), цукрова тростина і цукровий буряк. Чайні плантації розташовані на горбистих схилах долини Янцзи і південно-східних провінцій Фуджань і Жейянг. Цукрова тростина вирощується в Гуандонзі та Сичуані, в той час як цукрові буряки - в Хелонгджіанзі та Внутрішній Монголії.

Висока щільність населення та інтенсивне використання земельного фонду відбиваються, насамперед, на розвитку тваринництва, роль якого в цілому незначна. У Китаї історично склалося два типи тваринництва. Один тісним образом зв'язаний із землеробством і носить підсобний характер; в землеробських рівнинних районах розводять переважно свиней, тяглову робочу худобу і птицю.

Західним ж районам властиве екстенсивне, кочове чи напівкочове скотарство. Виробництво і споживання продукції тваринництва, особливо в розрахунку на душу населення, низькі. Найбільш розвинене свинарство, відоме в Китаї ще до нашої ери, на нього припадає близько 90% усього виробленого м'яса. Характерною рисою тваринництва в Китаї є висока частка робочої худоби і слабка розвиненість молочного тваринництва.

Китай виробляє близько однієї третини з усіх поставок риби в світі. Його мілководні рибні угіддя займають 1500 тис. кв.км. і становлять чверть усіх світових мілководних угідь. Аквакультура - вирощування риби в ставках і озерах, дає половину рибних продуктів. Основними регіонами з аквакультурою є долина Янцзи і дельта Жу Джіанг.

Інші статті про Китай

Китай розташований у Центральній і Східній Азії і є однією з найбільших за площею держав світу. На сході омивається водами Жовтого, Східно-Китайського і...
Тектоніка і геологічна будова. Головні риси рельєфу Китаю знаходяться в тісному зв'язку з геологічною будовою та історією формування території. Китайська...
Особливості клімату Китаю визначаються в цілому різкими відмінностями атмосферного тиску в зимовий і літній сезони. Китай займає значну частину...
Територія Китаю багата водними ресурсами. У її межах протікає понад 50 тис. річок, площа басейну яких перевищує 100 км2. Загальний обсяг стоку річок...
Грунти. Завдяки надзвичайно великій різноманітності природних умов Китаю його грунтовий покрив представлений широким спектром грунтів - від бурих лісових...
Населення КНР складає понад 1,3 мільярди чоловік. Це одна п'ята частина усього населення Землі.Як і для багатьох країн з великими розмірами території для...
У міру прискорення кроків індустріалізації неухильно підвищується рівень урбанізації в Китаї, в 2006 році чисельність міського населення по всій країні...
Національний склад населення. Хоча у КНР існує більше 100 етносів, комуністичний уряд визнає лише 56. Найбільшою етнічною групою Китаю є ханьці (власне...
З кінця 1970-х років Китай проходив трансформацію від закритої системи централізованого планування до більш ринково-орієнтованої, що відіграє важливу...
Протягом всього часу свого існування до середини минулого століття Китай був напівфеодальною країною з нерозвиненим виробництвом і слабкою економікою. В...
Китай з давніх пір є аграрною країною, але з 50-х років минулого століття він приступив до широкомасштабної індустріалізації. На початку 80-х років частка...
Транспорт в Китаї почав розвиватися прискореними темпами з 1949 року, а пік розвитку припав на 1980-ті роки. Будівництво в КНР аеропортів, доріг та...
З кінця 70-х років минулого сторіччя сфера послуг у Китаї отримала достатньо швидкі темпи розвитоку. Це проявляється, головним чином, у двох...
У країні випускається 2160 газет, 7916 журналів, на центральному та провінційному рівні діють 294 радіо-та 560 телестанцій (всього - 950 телеканалів, з...
Близько 75 % населення Китаю проживає в сільських районах, тому медицина та охорона здоров'я на селі постійно перебувають у центрі уваги держави. Після...
У структурі китайського банківського сектора лідируюче положення займають чотири великих державних банки: Банк Китаю - Bank of China - BC; Китайський...
Китайська вища освіта має 100-річну історію. За новітніми статистичними даними, в даний час в Китаї налічується 3 тисячі вузів, у тому числі дві третини є...
До 1960-их років вся зовнішня торгівля Китаю, за невеликим винятком, велася з СРСР і його європейськими союзниками (головним чином з Чехословаччиною,...

Географічна наука