На сільське господарство у Луганській області припадає 5,7% ВДВ, причому у 2003 році його частка складала 8,3%.
Рослинництво. У рослинництві переважає вирощування зернових культур, соняшника, овочівництво. Якщо порівняти виробництво основних с.г. культур на 1 особу в Луганській області із загальноукраїнськими показниками, то тут ситуація наступна (дані за 2008 рік – найродючіший рік за останні 10 років):
- виробництво зернових на 1 особу за рік на Луганщині становило 716,6 кг, тоді як середньоукраїнський показник (за цей же рік) складає 1152 кг;
- виробництво соняшника на 1 особу в області становило 200,7 кг (по Україні 141 кг);- виробництво картоплі 233,5 кг на 1 особу (по Україні 423 кг);
- виробництво овочів 135 кг на 1 особу (по Україні 172 кг).
В цілому можна зробити висновок, що ці показники досить непогані як для індустріального регіону, особливо чітко простежується спеціалізація рослинництва у вирощуванні соняшнику та зернових, чому сприяють кліматичні умови регіону.
Частка Луганщини у виробництві с.г. культур в Україні (у тому ж 2008 р.):
- зернові - 3.0%
- соняшник - 7.1%
- картопля - 2.7%
- овочі - 4.0%.
Усі посівні площі Луганщини (1008 тис. га, 2008) складають 3,71% загальноукраїнських посівних площ. Структура посівних площ виглядає так: 53,3% - зернові культури, 34,7% - технічні культури (в т.ч і соняшник), 5,6% - картопля, решта – кормові культури.
В цілому виробництво тих, чи інших культур значною мірою варіюється з року в рік і значно залежить від урожаю. Динаміку виробництва головних с.г. культур можна проаналізувати з наступних графіків:
Тваринництво.
Частка Луганщини (2009) в Україні у виробництві м’яса складає 2,4%, молока – 2,7%, поголів’я ВРХ (122,8 тис. голів) складає 2,4%, свиней – 1,78%, овець та кіз – 3,5%, птиці – 3,2%.
Виробництво на душу населення в порівнянні із середньоукраїнським показником виглядає наступним чином:
- виробництво м’яса - 19,6 кг (по Україні 41,2 кг);
- виробництво молока – 139,3 кг (по Україні 254,3 кг);
- виробництво яєць – 324 шт. (по Україні 323 шт.). Отже, як видно, Луганщина відстає у середньоукраїнських показниках виробництва продукції тваринництва на душу населення.
Динаміку виробництва основних видів продукції тваринництва на Луганщині у період 2003-2009 ілюструюнь наступні графіки:
Як видно, у виробництві м’яса найвищі показники спостерігались у 2005-у та 2007-у роках, наразі виробництво м’яса іде на спад, так само як і виробництво молока. Поступовий розвиток птахівництва пов'язаний скоріше за все із приходом інвестицій у розбудову птахофабрик регіону та модернізацію галузі.
Але, незважаючи на це, Луганщина є експортером продукції сільського господарства. Так у товарній структурі експорту Луганщини у 2010 році на продукти рослинного походження припадало 0,3%, на продукцію борошно-мельно-круп’яної промисловості – 0,2%, на жири та олії тваринного або рослинного походження – 0,7%, на готові харчові продукти – 0,4%, що у сумі складає майже 2% експорту області, у той час як імпорт с.г. сировини складає у загальній товарній структурі долі відсотка.
Розвиток сільського господарства тісно пов'язаний із розвитком харчової промисловості, частка якої в останні роки на Луганщині скорочується (з 4,9 у 2003 до 3,2 у 2010 році). Тому прихід інвестицій у переробку с.г. сировини і харчову промисловість має дати поштовх розвитку регіонального сільського господарства.
Залиште Ваш коментар