галузь скороспілого тваринництва, основною продукцією свинарства є м'ясо і сало. Свинина використовується у свіжому вигляді та як сировина для виробництва м'ясопродуктів. Шкіра, щетина та відходи забою свиней є сировиною для легкої промисловості.
Свинарство розвинене у густонаселених районах світу. В економічно розвинених країнах переважає свинарство беконних та м'ясо-сальних порід. Поширене у Північній Америці, Європі, ряді країн Азії, де його розповсюдження не обмежене релігійними заборонами. За поголів'ям свиней перше місце у світі посідає Китай, за ним ідуть країни Європи та США. Експортери свинини: Бельгія. Данія, Нідерланди, Німеччина, Китай. Імпортери: Велика Британія, Росія, інші країни Європи. В Україні свинарство розвинене майже по всій території, але найбільше у лісостеповій та степовій зонах.
Словник-довідник з економічної географії. 9-10 класи / Т.В.Буличева, К.О.Буткалюк, Т.А.Гринюк та ін. За наук. ред. В.Г.Щабельської. - Х.: Вид. група "Основа", 2004. - 112 с.