галузь харчової промисловості, підприємства якої виробляють із зернових культур борошно і крупи. Залежно від виду сировини розрізняють борошно пшеничне, житнє, ячне, вівсяне, кукурудзяне, гречане тощо, залежно від способу переробки — борошно разового, оббивного або сортового помелу. Крупи бувають: з проса (пшоно), гречки (ядриця, проділ і "смоленська"), рису (шліфований або полірований), ячменю (ячні, перлові, пенсак), вівса (вівсяні "геркулес", толокно), пшениці (манні, "полтавські", "артек" та ін). Продукцію борошномельно-круп'яної промисловості використовують у харчовій промисловості (хлібопекарській, макаронній, кондитерській), у комбікормовій промисловості або безпосередньо для годівлі худоби.
Розмелювання зерна належить до найдавніших видів господарської діяльності людини. В Україні парові вальцьовані млини почали будувати в останній чверті XIX ст. Борошномельно-круп'яні підприємства зосереджуються як у районах сировини, так і в місцях споживання. В Україні борошномельно-круп'яна промисловість є в усіх великих, середніх, а також малих містах. Найбільшими центрами є: Київ, Харків, Дніпропетровськ, Одеса, Миколаїв, Запоріжжя, Львів, Тернопіль, У великих містах борошномельно-круп'яна промисловість орієнтується на масового споживача продукції (діють макаронні, кондитерські, хлібопекарні підприємства), у портових містах і залізничних вузлах — на споживачів, які знаходяться за межами районів вирощування зернових культур і виробництва борошна та крупів.
Словник-довідник з економічної географії. 9-10 класи / Т.В.Буличева, К.О.Буткалюк, Т.А.Гринюк та ін. За наук. ред. В.Г.Щабельської. - Х.: Вид. група "Основа", 2004. - 112 с.