біологізовані виробництва, засновані на промисловому застосуванні природних та цілеспрямовано створених форм життя; ставить за мету управління процесами життєдіяльності організму за допомогою факторів, властивих самому організму. Виділяють такі напрями біотехнології: мікробіологічне виробництво, генна інженерія, клітинна інженерія, інженерна ензимологія, білкова інженерія, біоінформатика та ін.
Сьогодні промисловим шляхом отримують такі біотехнологічні продукти: життєздатні мікроорганізми (бактеріальні добрива, біологічні засоби захисту рослин, закваски та ін.), продукти переробки біомаси (дріжджі, міцелій, кормовий білок та ін.); очищені продукти метаболізму мікроорганізмів (вітаміни, амінокислоти, ферменти, антибіотики та ін.). Широке застосування вони мають у сільському господарстві, а також у харчовій (ферменти для отримання харчового білку), легкій (ферменти для шкіряного виробництва), металургійній (у процесах флотаційного збагачення руди, точному литті та ін.), нафтогазовій промисловості, в охороні здоров'я, біологічних дослідженнях.
Словник-довідник з економічної географії. 9-10 класи / Т.В.Буличева, К.О.Буткалюк, Т.А.Гринюк та ін. За наук. ред. В.Г.Щабельської. - Х.: Вид. група "Основа", 2004. - 112 с.