Увійти  \/  Зареєструватися  \/ 

Вхід на сайт

Зареєструватися

Введене Вами ім'я недійсне.
Будь-ласка, введіть допустиме ім'я користувача. Без пробілів, у всякому випадку 2 , НЕ повинно бути символів: < > " ' % ; ( ) &
Пароль недійсний.
Ваші паролі не збігаються. Будь-ласка, введіть Ваш пароль в поле пароля та повторно введіть його в полі підтвердження.
Недійсна адреса електронної пошти
Адреси електронної пошти не збігаються. Будь-ласка, введіть Вашу адресу електронної пошти в поле адреси електронної пошти та повторно введіть адресу у полі підтвердження.
* * Обов'язкове поле

Аквакультура

(від лат. "аква" — вода, "культура" — вирощування, догляд) — вирощування та відтворювання водних організмів (риб, молюсків, ракоподібних, водоростей та ін.) для поповнення їх запасів у природних водоймах та використання в харчових, технічних і медичних цілях. Розрізняють аквакультуру прісноводну та морську (марикультуру). Залежно від параметрів водного середовища, біології об'єкту розведення, природно-кліматичних умов, матеріально-технічної бази та ін. застосовують екстенсивну (пасовищну), інтенсивну та індустріальну технології. Екстенсивна А. заснована на використанні водними організмами природних кормових ресурсів (участь людини обмежується посадкою у водойму вихідного матеріалу — молоді риб, молюсків та ін.). У такий спосіб вирощують коропів в озерах, кефалей у лиманах морів, молюсків у морських водах. Вихід товарної продукції з 1 га — 10—15 ц. Інтенсивна А.— культивування водних організмів в умовах, що частково контролюються (годівля риб, удобрення водойм, аерація води, механізація деяких робочих процесів та ін.). За такою технологією вирощують форелей у сітчастих садках, морських риб у відгороджених затоках. Вихід товарної продукції з 1 га — 100—150 ц. Індустріальна А.— отримання продукції в суворо контрольованих умовах, тільки в закритих басейнах, лотках та ін. з багаторазовим використанням води та повною механізацією годівлі та інших операцій, автоматичним контролем за температурою, газовим, сольовим, світловим режимами середовища. У цей спосіб отримують товарного коропа, товстолобика, білого амура та ін. у циркуляційних установках із системою біологічного очищення води. Вихід товарної продукції в розрахунку на 1 га — до 10 тис. ц.
В Україні найбільш розвинені такі форми А.: рибзаводи, нерестове господарство, риборозплідники. У світі існують експериментальні господарства, в яких вирощують молюсків, ракоподібних, водорості та інші об'єкти марикультури (Японія).

Словник-довідник з економічної географії. 9-10 класи / Т.В.Буличева, К.О.Буткалюк, Т.А.Гринюк та ін. За наук. ред. В.Г.Щабельської. - Х.: Вид. група "Основа", 2004. - 112 с.

Географічна наука