Стародавня перуанська цивілізація змогла розвинутися завдяки вирощуванню кукурудзи. До такого висновку прийшли вчені, які опублікували результати своїх досліджень у журналі PNAS.
Група археологів виявила в регіоні Норте-Чіко на території Перу сліди кукурудзяного пилку, кам'яні інструменти і копроліти (скам'янілі екскременти), що містять кукурудзяний крохмаль.
Незважаючи на те, що макроскопічних залишків кукурудзи (зерен, листя, стебел, качанів) було виявлено мало, співавтор публікації доктор Джонатан Хаас (Jonathan Haas) заявляє, що знахідки його групи свідчать про головну роль сільського господарства в житті культури Норте-Чіко - найдавнішої з відомих доколумбових держав Америки.
Знахідки дослідників спростовують теорію про те, що цивілізація на узбережжі сучасного Перу розвивалася за рахунок рибальства. Сліди кукурудзи в процесі розкопок цієї місцевості знаходили і раніше, але домінувала думка, що використовувалася вона лише в церемоніях. «Дари моря відігравали важливу роль, оскільки були джерелом білка. Але в кожному з копролітів було в середньому по половинці анчоуса - значить, вони були не основним раціоном, а закускою», - робить висновок доктор Хаас.
Дослідник наголошує, що такі значимі стародавні цивілізації як Єгипет, Китай та Індія - всі розвивалися за рахунок сільського господарства. Обробіток землі дозволяв виробляти більше їжі, ніж необхідно, а це служило поштовхом до розширення території впливу, залученню інших народів в свою громаду.
Культура Норте-Чіко процвітала на території північно-центрального Перу в період з XXX по XVIII століття до нашої ери. Будови цієї цивілізації були сучасниками пірамід Стародавнього Єгипту.