Увійти  \/  Зареєструватися  \/ 

Вхід на сайт

Зареєструватися

Введене Вами ім'я недійсне.
Будь-ласка, введіть допустиме ім'я користувача. Без пробілів, у всякому випадку 2 , НЕ повинно бути символів: < > " ' % ; ( ) &
Пароль недійсний.
Ваші паролі не збігаються. Будь-ласка, введіть Ваш пароль в поле пароля та повторно введіть його в полі підтвердження.
Недійсна адреса електронної пошти
Адреси електронної пошти не збігаються. Будь-ласка, введіть Вашу адресу електронної пошти в поле адреси електронної пошти та повторно введіть адресу у полі підтвердження.
* * Обов'язкове поле

Мінськ: напередодні виборів влада нейтралізуює всіх

Незалежні журналісти і спостерігачі за парламентськими виборами в Білорусі опинилися в центрі скандалів, що помітно загострили в останні дні уповільнену виборчу кампанію.

Кореспондент австралійського телеканалу SBS Амос Робертс не зміг у п'ятницю вилетіти з Мінська - в Національному аеропорту у репортера вилучили камеру, носії інформації і навіть телефон. Робертс працював у передвиборній Білорусії протягом тижня з офіційною акредитацією білоруського МЗС.

 

"Авіаквиток журналісту поміняли, він може полетіти в суботу. Але протягом чотирьох годин ми не змогли домогтися від служб, які охороняють білоруські рубежі, навіть документів про вилучення у Робертса техніки та носіїв інформації! Не пояснені причини, з яких Амоса позбавили апаратури і відзнятого матеріалу ", - говорить юрист Олег Агєєв з Білоруської асоціації журналістів, що примчав в аеропорт допомогти англомовному колезі розібратися з білоруськими порядками.

За даними білоруського зовнішньополітичного відомства, акредитації напередодні парламентських виборів видані 351 іноземному журналісту. Але відмова офіційного Мінська у видачі в'їзних віз двом німецьким журналісткам, що раніше критично писали про ситуацію в країні, стала однією з причин офіційного протесту МЗС ФРН. "Обмеження свободи преси та відмови у видачі віз напередодні парламентських виборів - це негативний сигнал", - заявило днями зовнішньополітичне відомство Німеччини.

Негативні оцінки з боку високопоставлених європейських чиновників і політиків прозвучали на адресу офіційного Мінська і після заборони на в'їзд в Білорусію двох спостерігачів ПАРЄ.

"Ці два громадянина є іноземцями, в'їзд яких на територію Республіки Білорусь розглядається як небажаний. Це жодним чином не пов'язано із спостереженням за виборами", пояснив начальник управління інформації, прес-секретар МЗС Білорусії Андрій Савіних.

"Для мене це велика честь, що Олександр Лукашенко вважає мене настільки небезпечною, що навіть відмовляє у в'їзді до Білорусі. Відмова є ще одним доказом того, що майбутні" вибори "є фарсом. Диктатор Лукашенко навіть не прагне створити видимість вільних і прозорих виборів, якщо не пускає на них журналістів і спостерігачів ", - парирувала депутат бундестагу від партії" зелених ", член ПАРЄ і ПА ОБСЄ Марілуіза Бек.

Візу для участі у складі місії спостерігачів ОБСЄ не отримав також голова комітету у закордонних справах литовського сейму Емануеліс Зінгеріс. Офіційний Вільнюс в зв'язку з цим висловив "сумніви у відкритості Білорусі цінностям свободи вибору і демократії" і зауважив, що інцидент "не сприяє можливості відновлення діалогу між ЄС та Білоруссю".

Президент Лукашенко раніше висловлював невдоволення якісним складом західних спостерігачів, сумніви в їх об'єктивності публічно висловлювала і глава Центрвиборчкому Лідія Єрмошина.

Протистояти небажаній активності західних спостерігачів покликані понад 15 тисяч спостерігачів місцевих, велику частину з яких аналітики в Мінську називають "кишеньковими".

Активісти незареєстрованої Білоруської християнсько-демократичної партії оприлюднили в п'ятницю фотокопію "Основних вимог до внутрішнього спостерігача", стверджуючи, що ця своєрідна інструкція поширюється на виборчих дільницях. Документ серед іншого вимагає від національного спостерігача проявляти "принциповість у відстоюванні державних інтересів", бути переконливими в спілкуванні з міжнародними спостерігачами і складати акти і заяви "на адресу міжнародних спостерігачів".

Основний день голосування за кандидатів у депутати парламенту призначений на неділю, 23 вересня; до суботи включно триває передбачений законом етап попереднього голосування, в якому, за прогнозом голови Центрвиборчкому, можуть взяти участь до 30% виборців.

Спостерігачі від опозиційних структур повідомляють про численні порушення в ході попереднього голосування, найбільш типові з яких - масовий примус до дострокового голосування, маніпуляції з виборчими бюлетенями, завищення явки виборців. У звіті про спостереження за першим днем дострокового голосування, оприлюдненому спостерігачами проекту "Спостереження за виборами: теорія і практика", стверджується, наприклад, що в Кальварійському виборчому окрузі № 104 міста Мінська на ділянці № 449 явка виборців була завищена в 11 разів.

Питання явки виборців до урн для голосування актуальне через зафіксовану аналітичними центрами байдужість населення до нинішньої виборчої кампанії і закликів опозиції до бойкоту виборів, результат яких, на думку опозиційних лідерів, вирішений владою.

Після відмови від участі у виборах кандидатів-членів двох найбільших опозиційних партій (Об'єднаної громадянської і Білоруського Народного Фронту) 16 з 110 виборчих округів виявилися безальтернативними - голосувати на них можливо тільки за тих, кого опозиція називає "кандидатами від влади".

"У тебе, що, сьогодні тут стріляють, душать, тиснуть? Вони думали, що тихенько або голосно знімуться і покажуть тим самим, що вони проти системи, яка сьогодні діє. А ця система нікому сьогодні не заважає обиратися", - прокоментував в п'ятницю президент Лукашенко демарш опозиціонерів.

За словами глави білоруської держави, він "взагалі не був залучений до цієї кампанії".

"Я не лізу зайвий раз в передвиборну кампанію. Для мене головне - забезпечити спокій у країні, щоб ніхто нікому не заважав жити", - заявив Лукашенко. І додав: "Ось подивимося, що тоді скажуть, як диктатор впливав на ці вибори?".

На адресу західних критиків президент зауважив: "От нехай у нас вчаться проводити ці вибори. Ми гвалтом не кричимо".

За час правління Олександра Лукашенка жодна виборча кампанія в Білорусі не була визнана західним співтовариством вільною і демократичною.

Глава місії спостерігачів від СНД Сергій Лебедєв на днях практично гарантував традиційне визнання легітимності білоруських виборів представниками пострадянського простору. "Мені видається, що ретельна організаційна підготовка до виборів, відкритість виборів, у чому ми переконалися, буде сприяти тому, що ці вибори будуть проведені демократично", - заявив Лебедєв в Мінську.

"Наша відповідь Чемберлену вже заготовлена. Російський міністр закордонних справ Сергій Лавров ще на початку серпня пообіцяв Олександру Лукашенко підсобити з" об'єктивними і неупередженими "оцінками виборів. У піку шкідливій БДІПЛ ОБСЄ місія спостерігачів від СНД все розпише в кращому вигляді", - зауважує політаналітик " Білоруських новин "Олександр Класковський.

Міжнародна правозахисна організація Amnesty International поширила в п'ятницю заяву, в якій звертає увагу на зростаючий напередодні виборів тиск на опонентів білоруської влади і журналістів.

Активісти опозиційних молодіжних організацій повідомляють, що напередодні дня голосування змушені переховуватися, оскільки за ними "полює міліція і люди в цивільному". Четверо молодих організаторів передвиборних пікетів вже покарані термінами адміністративного арешту.

Побитий силовиками під час розгону передвиборчого пікету фотокореспондент Associated Press Сергій Гриц розповів, що у міліцейському відділку чоловік у цивільному, коли повертав затриманим журналістам редакційні посвідчення, порадив репортерам не ходити на опозиційні заходи.

"Я запитав його - мовляв, як далі будемо жити і працювати? А він мені: раджу вам не ходити на такого роду заходи, так як міліція буде поводитися неадекватно", - повідомив прес-службі Білоруської асоціації журналістів Сергій Гриц.

Неадекватна, на думку білоруських спостерігачів, і реакція офіційного Мінська на інтерес до виборів європейських медіаструктур.

Шведські журналісти з телекомпанії TV4 повідомили ввечері в п'ятницю, що їм не дозволили в'їхати в передвиборну Білорусію.

"Причин відмови нам не пояснили. Але я вважаю, що причина в тому, що ми шведи, а між Швецією та Білоруссю зараз дипломатичне протистояння", - зауважив журналіст Стефан Борг.

Колеги в Білорусії жартують, що в Мінську бояться, раптом шведська телекамера "вистрілить" плюшевими ведмедями.

До слова, серед вилучених спецслужбами в аеропорту "Мінськ" у австралійського журналіста Амоса Робертса предметів значиться плюшевий ведмедик з парашутом.

За матеріалами: korrespondent.net

Останні новини

22/12/2015
На Дніпровській ГАЕС 21 грудня запущений третій гідроагрегат. Таким чином завершується будівництво...
22/12/2015
Французький метеоролог Жан Рікар запропонував нову систему класифікації веселок. У ній 12 типів, і вона...
22/12/2015
Гірськолижні курорти Німеччини та Іспанії визнані найдоступнішими в Європі. Про це повідомляється в...
02/11/2015
Феномен Ель-Ніньо, що загрожує Південній Америці небезпечними ураганами, повенями і зсувами, призвів до...

Географічна наука