Увійти  \/  Зареєструватися  \/ 

Вхід на сайт

Зареєструватися

Введене Вами ім'я недійсне.
Будь-ласка, введіть допустиме ім'я користувача. Без пробілів, у всякому випадку 2 , НЕ повинно бути символів: < > " ' % ; ( ) &
Пароль недійсний.
Ваші паролі не збігаються. Будь-ласка, введіть Ваш пароль в поле пароля та повторно введіть його в полі підтвердження.
Недійсна адреса електронної пошти
Адреси електронної пошти не збігаються. Будь-ласка, введіть Вашу адресу електронної пошти в поле адреси електронної пошти та повторно введіть адресу у полі підтвердження.
* * Обов'язкове поле

Перепис з космосу "подвоїв" кількість імператорських пінгвінів в Антарктиці

Екологи використали супутникове картографування місцевості для підрахунку чисельності та визначення основних місць проживання імператорських пінгвінів на узбережжі Антарктики, яких виявилося приблизно в два рази більше, ніж вважалося раніше, йдеться в статті, опублікованій в журналі PLoS ONE.

Спостереження за поверхнею Землі з космосу привертають увагу багатьох груп вчених - екологів, істориків, геологів та інших спеціалістів. Так, в березні 2012 року американські археологи змогли пристосувати супутники для пошуку і складання карти стародавніх поселень людей в Месопотамії, на підготовку якої пішло би приблизно сторіччя при підготовці традиційними методами.

Група вчених під керівництвом Пітера Фретуелла (Peter Fretwell) з Британської антарктичної служби в Кембриджі (Великобританія) використовувала геодезичні супутники для перепису популяції імператорських пінгвінів (Aptenodytes forsteri) в приполярних областях Антарктики і спостереження за нею. Як пояснюють вчені, ці птахи розмножуються в найбільш недоступних куточках Антарктики, де температура може нерідко досягати 50 градусів нижче нуля. Завдяки цьому підрахунок кількості пінгвінів і оцінка здоров'я їх популяції дуже непевні. За колишніми оцінками, популяція імператорських водоплавних становить приблизно 275-350 тисяч особин.

Фретуелл і його колеги розробили спеціальний алгоритм обробки супутникових зображень, що дозволяє відрізняти колонії пінгвінів від скель, куп посліду та інших об'єктів. Вчені обробили своєю програмою знімки, які були отримані камерами надвисокого дозволу на борту геодезичних супутників, і провели перепис пінгвінів. "Ми були задоволені тим, що у нас з'явилася можливість знайти і підрахувати пінгвінів, яких виявилося настільки багато. Ми нарахували 595 000 птахів, приблизно в два рази більше попередніх оцінок. Це перший повноцінний "перепис" одного з видів диких тварин, який було проведено з космосу ", - заявив Фретуелл. За словами екологів, такий метод може бути використаний і для спостереження за іншими видами антарктичних тварин і птахів.

"Наш метод є величезним кроком вперед у справі дослідження екології Антарктики, так як ми тепер можемо безпечно і дієво вивчати її, не завдаючи шкоди природі, і визначати приблизні розміри популяції пінгвінів. Тепер у нас є відносно дешева методика дослідження, яку можна застосувати до інших слабовивчених видів Антарктики, а також використовувати для збереження зникаючих видів", - додала Мішель Ларю з університету штату Мінессота в місті Міннеаполіс (США). Вчені вважають, що їхня методика дозволить краще стежити за зміною здоров'я популяції птахів-"імператорів" по мірі зміни клімату.

За матеріалами: РиаНовости

Найпопулярніші новини тижня

Останні новини

22/12/2015
На Дніпровській ГАЕС 21 грудня запущений третій гідроагрегат. Таким чином завершується будівництво...
22/12/2015
Французький метеоролог Жан Рікар запропонував нову систему класифікації веселок. У ній 12 типів, і вона...
22/12/2015
Гірськолижні курорти Німеччини та Іспанії визнані найдоступнішими в Європі. Про це повідомляється в...
02/11/2015
Феномен Ель-Ніньо, що загрожує Південній Америці небезпечними ураганами, повенями і зсувами, призвів до...

Географічна наука