Увійти  \/  Зареєструватися  \/ 

Вхід на сайт

Зареєструватися

Введене Вами ім'я недійсне.
Будь-ласка, введіть допустиме ім'я користувача. Без пробілів, у всякому випадку 2 , НЕ повинно бути символів: < > " ' % ; ( ) &
Пароль недійсний.
Ваші паролі не збігаються. Будь-ласка, введіть Ваш пароль в поле пароля та повторно введіть його в полі підтвердження.
Недійсна адреса електронної пошти
Адреси електронної пошти не збігаються. Будь-ласка, введіть Вашу адресу електронної пошти в поле адреси електронної пошти та повторно введіть адресу у полі підтвердження.
* * Обов'язкове поле

Маріанська западина виявилася глибшою

Згідно з уточненими даними, найглибша точка Маріанського жолоба знаходиться не в 10 971, а в 10 994 м під рівнем моря.

У 1875 році британський корвет "Челленджер" обстежив тихоокеанський жолоб, названий пізніше Маріанським. Максимальна глибина була визначена досить неточно за нинішніми мірками (трохи більше 8 км), проте найглибша точка на знак визнання заслуг цього океанографічного судна отримала назву "Безодні Челленджера".

У другій половині минулого століття цифра наблизилася до сучасної: показники, отримані різними дослідниками, варіювалися в межах 10,9-11 км. У 2009 році була визначена глибина в 10 971 м, що вважалася до недавнього часу найбільш точною.

Фахівці Центру берегового і океанічного картографування (CCOM) при Університеті Нью-Гемпшира (США) внесли нову поправку. Вони не тільки визначили найвіддаленішу від водної поверхні точку Маріанського жолоба, а й склали детальну карту глибин всієї западини, що тягнеться на 2 500 км. Їх дані засновані на свідченнях багатопроменевих ехолокаційних систем, встановлених на борту гідрографічного корабля ВМС США. Її лінійна  роздільна здатність становить 100 м.

Робота проводилася на замовлення Державного департаменту. Його чиновники мали намір уточнити, наскільки далеко простирається виняткова економічна зона навколо острова Гуам і Північних Маріанських островів, що знаходяться під юрисдикцією США. Результати представлені на конференції Американського геофізичного союзу (AGU), яка стартувала в Сан-Франциско 5 грудня і завершиться 9 грудня.

Необхідно відзначити, що остаточна цифра, отримана дослідниками, також не є еталоном: на точність вимірювання впливають властивості води, які залежать від глибини. Тому в даному випадку похибка була встановлена на рівні ± 40 м. Можливо, більш правдоподібні виміри вдасться здійснити при зануренні на рекордні глибини. До цих пір це вдалося лише двом - Жаку Пікар і Дону Уолш на батискафі "Трієст" в 1960 році. Третім може стати відомий британський антрепренер Річард Бренсон, який обіцяє своїм клієнтам піднятися до меж космосу, а тепер замахнувшся на лаври підкорювача океанів.

За матеріалами: Компьюлента


Читайте також:

Найпопулярніші новини тижня

Останні новини

22/12/2015
На Дніпровській ГАЕС 21 грудня запущений третій гідроагрегат. Таким чином завершується будівництво...
22/12/2015
Французький метеоролог Жан Рікар запропонував нову систему класифікації веселок. У ній 12 типів, і вона...
22/12/2015
Гірськолижні курорти Німеччини та Іспанії визнані найдоступнішими в Європі. Про це повідомляється в...
02/11/2015
Феномен Ель-Ніньо, що загрожує Південній Америці небезпечними ураганами, повенями і зсувами, призвів до...

Географічна наука