Клімат Арктики переходить в нову, більш теплу фазу, під час якої крига, що темніє від танення, поглинатиме все більше сонячної радіації, а площа тундрової рослинності збільшиться через підвищення температури повітря, йдеться в щорічному звіті про стан Арктики, розміщеному на сайті Національного управління океанічних і атмосферних досліджень США (NOAA).
"Спостерігається потемніння арктичних морських льодів і засніжених територій, що зазвичай мають білий колір. Білий сніг і лід відбивають сонячну радіацію, але Арктика, що темніє через танення, влітку поглинає її. Тому температура повітря над арктичними територіями в цілому підвищується, і в таких умовах кількість тундрової рослинності буде збільшуватися", - говориться в звіті.
Звіти міжнародної групи вчених щодо зміни умов арктичного середовища (Arctic Report Card) публікуються в інтернеті щорічно в рамках проекту Звіт про стан Арктики (State of the Arctic Report), який розпочато NOAA у 2006 році. Цей документ описує стан атмосфери, льоду і вод Північного льодовитого океану, екосистем на арктичних територіях, у тому числі Гренландії. Цього року в нього додані нові розділи, що стосуються парникових газів, озонового шару і ультрафіолетового випромінювання, окислення морських вод та їх первинної продуктивності, а також стану криги в арктичних озерах. Дослідження виконано за участю 121 фахівця з 14 країн.
У звіті наголошується, що Арктика, мабуть, вступає в нову кліматичну фазу, яка характеризується підвищенням температури повітря, зміною хімічних процесів в океані, прогресуючим скороченням площі морських льодів. На думку вчених, такі зміни навколишнього середовища обов'язково призведуть до змін в житті екосистем, як морських, так і наземних. Скоротяться місця, придатні для білих ведмедів і моржів, однак кормова база для китів покращиться.
"Звіти, подібні до цього, допоможуть знаходити найкращі рішення з використання і збереження арктичних ресурсів, оскільки зі збільшенням доступності попит на них зростає", - сказала заступник керівника NOAA Моніка Медіна.
За матеріалами: Корреспондент.Net
Читайте також: