Увійти  \/  Зареєструватися  \/ 

Вхід на сайт

Зареєструватися

Введене Вами ім'я недійсне.
Будь-ласка, введіть допустиме ім'я користувача. Без пробілів, у всякому випадку 2 , НЕ повинно бути символів: < > " ' % ; ( ) &
Пароль недійсний.
Ваші паролі не збігаються. Будь-ласка, введіть Ваш пароль в поле пароля та повторно введіть його в полі підтвердження.
Недійсна адреса електронної пошти
Адреси електронної пошти не збігаються. Будь-ласка, введіть Вашу адресу електронної пошти в поле адреси електронної пошти та повторно введіть адресу у полі підтвердження.
* * Обов'язкове поле

До складу майбутньої Пангеї увійдуть не всі материки

Приблизно через 250 млн років всі континенти світу знову зберуться разом, проте нова Пангея не буде цілою: висхідні потоки в мантії (плюм, або стовпи магми) не дозволять Південній Америці та Антарктиді приєднатися до решти материків.

Суперконтиненти формуються і розбиваються на частини кожні кілька сотень мільйонів років. Геофізики простежили цей процес за допомогою вимірювання магнітних полів у древніх породах, а деякі намагаються екстраполювати сьогоднішній рух тектонічних платформ на майбутнє, щоб з'ясувати, яким буде новий суперконтинент.

Одні називають його Амазонією, інші - Новопангеєю. Він вже формується: Африка повільно стикається з Європою, а околиці Австралії почали "зіштовхуватися" з Азією. Більшість прогнозів свідчить: Тихоокеанський регіон закриється, тому що він буде як і раніше підповзати під Азію на заході і Північну Америку на сході. У кінцевому підсумку до цієї вакханалії приєднаються Південна Америка і Антарктида.

Альтернативний сценарій пропонує Крістофер Скотіз з Техаського університету в Арлінгтоні (США). За його моделі, закриється не Тихий, а Атлантичний океан - через зближення Північної Америки і Африки, в результаті чого утворюється "Пангея Проксіма".

Жоден з цих прогнозів не враховує двох великих гарячих зон в мантії, розташованих на 2800 км під Африкою та південною частиною Тихого океану. За останніми даними, кожна з них здатна підняти кору на один-два кілометри, що не може не позначитися на русі плит.

Масакі Йосіда з Японського агентства морських геологічних наук і технологій відзначає, що ці "гарячі точки", очевидно, утворилися сотні мільйонів років тому. Вони навіть можуть бути залишками первинної земної мантії. Одне дослідження припустило, що вони несуть відповідальність за створення великих вулканічних провінцій, що співпало з кількома епізодами масового вимирання біологічних видів.

Пан Йошіда і Мадхава Сантош з Університету Кочі (Японія) спробували змоделювати вплив конвекції в мантії на рух плит в найближчі 250 млн років. На їхню думку, стовпи магми відхилять Південну Америку і Антарктиду з їхніх нинішніх курсів. В результаті Тихий океан залишиться відкритим, Південна Америка, як і раніше, буде Південною, а Антарктида нікуди не дінеться з Південного полюса.

Результати дослідження опубліковані в журналі Terra Nova.

За матеріалами: Компьюлента


Читайте також:

Найпопулярніші новини тижня

Останні новини

22/12/2015
На Дніпровській ГАЕС 21 грудня запущений третій гідроагрегат. Таким чином завершується будівництво...
22/12/2015
Французький метеоролог Жан Рікар запропонував нову систему класифікації веселок. У ній 12 типів, і вона...
22/12/2015
Гірськолижні курорти Німеччини та Іспанії визнані найдоступнішими в Європі. Про це повідомляється в...
02/11/2015
Феномен Ель-Ніньо, що загрожує Південній Америці небезпечними ураганами, повенями і зсувами, призвів до...

Географічна наука