Дисертація присвячена проблемі встановлення впливу агрокліматичних умов на продуційність овочевих культур: баклажанів, солодкого перцю, томатів в Україні. На основі концепції максимальної продуктивності розроблена адаптована і модифікована модель оцінки агрокліматичних ресурсів території, яка враховує біологічні особливості овочевих культур, виявлені закономірності формування агрокліматичних умов зростання і формування врожаю в різних агрокліматичних умовах.
Одержана кількісна оцінка впливу мінливості агрокліматичних характеристик на продуційний процес рослин.
На основі оцінок агрокліматичних ресурсів продуктивності по областях, оцінок міри використання цих ресурсів, їх мінливості виділені агрокліматичні округи і райони. Запропоновано агрокліматичне районування території України стосовно вирощування теплолюбних плодових овочевих культур.
Об'єктом дослідження є агрокліматичний режим вирощування овочевих культур.
Предметом дослідження служать стан рослин, їх врожайність та агрокліматичні умови території України.
Методи дослідження включають статистичний і кластерний аналіз часових рядів, математичне моделювання продуційного процесу рослин.
Ключові слова: овочеві, агрокліматичні ресурси, продуційність, модель, агроекологічні категорії врожаїв, округ, район.
Переглянути автореферат дисертації