У географів Київського національного університету імені Тараса Шевченка склалася гарна традиція проводити щорічні виїзні школи-семінари, головна ідея яких – обмін досвідом, ідеями та планами на майбутнє молодих вчених з різних міст та наукових шкіл України. Цей рік не став виключенням: 16-18 листопада 2014 року група учасників Товариства відвідала місто Вінницю, де їх гостинно приймав Вінницький державний педагогічний університет ім. Михайла Коцюбинського. Науковим керівником школи незмінно виступив кандидат географічних наук, заступник голови нашого Товариства Анатолій Мельничук.

Учасників семінару привітали декан природничо-географічного факультету, кандидат географічних наук Володимир Ілліч Стефанков, та завідувач кафедри географії природничо-географічного факультету, доктор географічних наук Григорій Іванович Денисик.

Доповіді в рамках VI школи-семінару були присвячені широкому колу питань геоморфології, ландшафтознавства та суспільної географії і не обмежувалися як за тематикою, так і за досліджуваним регіоном. Робота семінару розпочалась доповіддю кандидата географічних наук, старшого викладача кафедри географії ВДПУ про таке цікаве явище, як дендрогеогліфи. Доповіді наших партнерів з ВДПУ були також присвячені похідним процесам та явищам у гірничопромисловим ландшафтах півночі Хмельницької області, а також стану та перспективам розвитку авіаційної промисловості світу.

Теми виступів наших учасників були такими:

1) Бончковського Олександр - «Геоморфологічні ризики басейну Хрінинського водосховища»;

2) Степанець Інна - «Академічна мобільність студентів, як новий вид сезонної міграції населення»;

3) Остапенко Станіслав - «Вплив туризму на збереження вузькоколійних залізниць в Україні»;

4) Гнатюк Олексій - «Територіальна ідентичність населення Поділля: внутрішні відмінності та вплив на розвиток регіону»;

5) Остапенко Павло - «Поширення радянських топонімів в Україні»;

6) Тишкевич Богдан - «Громадська активність, як опора відродження Українського села на початку ХХІ століття», (КНУ);

7) Гаврилюк Олексій - «Методика прогнозування та стратифікації сільських територій за рівнем соціально-економічного розвитку».

Ознайомитися з презентаціями деяких доповідей можна на сайті Товариства дослідників України.

Учасники школи-семінару не лише доповідали результати своїх наукових досліджень, але й приймали активну участь у інших заходах, передбачених програмою школи-семінару. У перший день семінару один із його представників Товариства, Гнатюк Олексій, будучи корінним вінничанином, провів для своїх колег екскурсію центральною частиною Вінниці, а наступного дня, після закінчення основної частини семінару, приймаючою стороною для київських гостей була проведена цікава екскурсія вечірнім містом. Під час цих екскурсій наша делегація познайомилась з історико-архітектурною спадщиною міста над Бугом та просто насолоджувалася його краєвидами. Крім того, вони також відвідали музей історії ВДПУ та переглянули святковий концерт студентів цього університету до Дня Студента.

У останній день семінару, 18 травня, учасники відвідали СЗОШ № 18 міста Вінниці, де познайомилися з цікавими музейними експозиціями і традиціями цієї не зовсім звичайної школи, та разом з учнями школи взяли участь в уроці-презентації на тему «Географія Шевченкової України», підготовленому вчителем-методистом, спеціалістом вищої категорії, вчителем географії СЗОШ № 18 Новицькою Ларисою Віталіївною. Також учасники семінару відвідали музей-садибу видатного лікаря та вченого Миколи Івановича Пирогова, побували у його церкві-усипальниці та завітали до Вінницького обласного краєзнавчого музею, збагативши свої знання про подільський край.